Menu

Reserveren

U bent hier : Accueil > Historie

Op een van de hoogste heuvels van de Dordogne met een schitterend uitzicht over de vallei van de Isle, begrensd door de rivier de Loue en de Haut-Loue ligt ons Domaine d’Essendiéras.

Nadat wij het in 1999 in deplorabele staat overgenomen hebben, zijn we begonnen met de restauratie van dit fraaie franse cultuurgoed.

Het totale landgoed heeft een oppervlakte van 400 ha en bestaat uit een 7-tal boerderijen met schuren, een tiental arbeiderswoningen en wordt in het centrum gedomineerd door een XVIe- en een XIXe-eeuws kasteel met bijgebouwen als stallen, schuren, beheerderswoningen, een groot park en een oranjerie.

Van oudsher is het altijd een agrarisch domein geweest waar door de tijden heen zeer bekende Franse families vaak met een culturele of politieke achtergrond gewoond hebben.

Ook de bedrijfseconomische dragers van het domein zijn door de eeuwen heen wisselend geweest. Werd er in de XIXe eeuw bijvoorbeeld tabak en wijn verbouwd; de oude tabakszolders in de bijgebouwen zijn nog steeds intact, zijn deze activiteiten na de eerste wereldoorlog door een gebrek aan personeel vervangen door een boerenbedrijf met vee en akkerbouw. De vorige eigenaar Sylvain Floirat heeft er in de zestiger jaren een van de grootste appelboomgaarden van Europa van gemaakt.

Omdat wij het als nieuwe eigenaren van belang achten dat dit cultuurgoed ook voor de toekomst in authentieke staat kan blijven bestaan, hebben wij het failliete fruitbedrijf overgenomen en een nieuwe impuls gegeven. Daarnaast zijn we op dit moment bezig alle gebouwen in originele staat te herstellen en proberen deze tegelijkertijd een nieuwe bestemming te geven.

Zo zijn er inmiddels boerderijtjes gerestaureerd en als vakantiewoning beschikbaar. De norm welke wij hier gehanteerd hebben is die van Gîtes de France quatre etoiles, wat betekent dat er minimaal twee badkamers en voldoende comfort en leefruimte aanwezig is.
Vanzelfsprekend vindt u hierbij een schitterend verwarmd zwembad. Ook paardenliefhebbers komen op ons domein aan hun trekken. Neem uw paard mee op vakantie, wij hebben voor u een stal, voldoende weide en meer dan 100 ha bos waarin u uren kunt verblijven.

Het XIXe-eeuwse kasteel is aan de buitenkant helemaal gerestaureerd. Het XVIe-eeuwse kasteel is zowel van binnen als van buiten volledig gerestaureerd. Hier bevindt zich de ontbijtzaal, een bibiotheek die ook gebruikt wordt als seminar zaal en onze Spa.

Het maison de gardien is de gite die het dichtst bij het kasteel is gelegen, compleet gerestaureerd en geschikt voor 6-9 personen.
Achter dit maison bevinden zich de hotelkamers, allen met eigen badkamer.
Chambres d’hotes of kamers met ontbijt zijn begrippen waarmee we de kwaliteit van deze kamers tekort doen.

Ook hier hebben de gasten de beschikking over een schitterend verwarmd zwembad, een sauna, diverse meren waarvan één met strand, wandelroutes, mountainbikes en natuurlijk een ambiance waarin u echt met vakantie bent en u zich daadwerkelijk kasteelheer of –vrouw voelt.

Op verzoek kunt u ook een (familie)kamer in het kasteel betrekken, u maakt dan een beetje deel uit van de familie.

De eerste keer stonden wij ook aarzelend op de oprijlaan van 1,5 km. Laat u echter niet al te veel imponeren door de indrukwekkende foto’s in deze site, maar rij gewoon een keer de oprijlaan af en laat u door ons verwennen.

Locatie

Domaine d'Essendiéras
24160 St. Médard d’Excideuil
Dordogne France