Home / Het Domein / Essendieras Solar Energy
v

Essendieras Solar Energy

Home / Het Domein / Essendieras Solar Energy

Duurzaam op vakantie
dankzij groene stroom

Le Domaine d’Essendiéras, gelegen in de gemeente van Saint Médard d’Excideuil, is 360 hectare groot. Het domein is eigendom van de familie Bakker sinds 1999. In de afgelopen 20 jaar is het vervallen agrarische domein opgeknapt en maakt het nu naast de landbouw plaats voor vakanties, evenementen en de golf.

In de kamers en gîtes op het domein tellen we in totaal meer dan 300 bedden. Met de camping, de bruiloften en seminars, komt het voor dat er meer dan 450 personen tegelijk op het domein verblijven. Dit is met gemiddeld 1,5 personen per hectare relatief weinig, maar de impact qua stroomverbruik is steeds groter.

Het domein functioneert als een klein dorpje, waarbij alle installaties en infrastructuur vanuit een oogpunt van duurzaamheid zijn aangelegd. Het landgoed beschikt over twee waterbronnen op meer dan 140 diepte welke het drinkwater voorzien. De tuinen en de golfbaan worden beregend vanuit de meertjes, die gedurende de winter op een natuurlijk wijze weer aangevuld worden. Al het afvalwater wordt door middel van 3 stations op het domein verwerkt. De wens om ook qua stroomvoorziening volledig zelfstandig te worden bestaat al sinds jaren en komt in 2019 uit.

17.000 mensen voorzien van stroom op 5% van het domein

In 2008 hebben wij het eerste haalbaarheidsonderzoek gedaan om zelfvoorzienend te worden in elektriciteit. Na 5 jaar aan onderzoeken, rapporten en veel commissies, hebben wij eind 2013 de bouwvergunning gekregen voor een zonnepanelenpark op het domein. Het solar parc betreft 18 hectare, oftewel 5% van de oppervlakte van het domein. Tussen 2012 en 2017 zijn de technologische ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie hard vooruit gegaan, waardoor het vermogen van de centrale gestegen is van 10,9 MWc naar 17 MWc.

Sinds 2016 werken wij samen met Cap Vert Energie, een bedrijf uit Marseille dat gespecialiseerd is in de ontwikkeling, de bouw en de exploitatie van zonnepanelen. Dankzij de ingenieurs van Cap Vert Energie is het vermogen geoptimaliseerd op dezelfde oppervlakte, en is het project geselecteerd door de overheid (la Commission de la Régulation d’Energie) waardoor het voor de komende 20 jaar tegen een vast tarief stroom aan het net mag leveren.

Op basis van het vermogen van 17 MWc en het aantal zonuren in de Dordogne zal de jaarlijkse stroomproductie ongeveer 20GWh bedragen. Dit komt overeen met het verbruik van een stad met 17.000 inwoners. Le Domaine d’Essendiéras maakt deel uit van “La communauté de communes Isle Loue Auvézère en Périgord” welke ongeveer 14.000 inwoners telt. In theorie produceert de gemeente dankzij het domein straks meer stroom dan dat het verbruikt, althans in ieder geval overdag!

Zonnepanelen ter verbetering van het milieu

Twintig jaar geleden stonden op het perceel nog appelboomgaarden met die regelmatig besproeid werden met dubieuze producten. De impact van deze spuitmethodes op de omliggende natuur, maar ook op het personeel, is lang zichtbaar gebleven. Nadat het terrein is schoongemaakt hebben we 20 hectare ingezaaid met een mengsel van gras en bloemen. Deze groeien rondom de zonnepanelen en moeten helpen de bijen van voedsel te voorzien. Met een lokale imker hebben we inmiddels 24 bijenkasten geplaatst en begint de bijenpopulatie zich weer te ontwikkelen in het gebied.

De zonnepanelen centrale van le Domaine d’Essendiéras helpt om 1841 ton aan CO2 uitstoot per jaar te voorkomen. De CO2 die uitgestoot is tijdens het productieproces van de panelen is na 3 jaar al goedgemaakt. De panelen zijn gegarandeerd om na 25 jaar nog altijd 85% van de productiecapaciteit te leveren. In totaal is de verwachting dat de panelen zeker 40 jaar operationeel kunnen zijn.

Met het park hopen we de vakanties van onze gasten wat duurzamer te maken. We hebben reeds twee laadpalen (type 2) voor elektrische auto’s gratis ter beschikking gesteld. Wij ontvangen al jaren gasten die naar de Périgord Vert komen vanwege de schitterende natuur, de wandelpaden, fietsroutes, kano-mogelijkheden… Nu is het verblijf dus nog iets groener!

De bouw en de visuele impact

Het solar project ligt aan de noordkant van het domein en is volledig omsloten door het domein. De zonnepanelen zijn niet zichtbaar vanaf de vakantiehuizen (uitgezonderd van les Rivailles) en zijn ook niet zichtbaar vanuit de kastelen en de tuinen. De centrale is enkel zichtbaar vanaf enkele holes van de golfbaan en vanaf het Clubhuis. Alle modules zijn behandeld met een anti-reflectielaag en de panelen zijn ontworpen om al het licht te absorberen.

In tegenstelling tot de voormalige boomgaarden is het solar parc volledig stil en wordt er ook niet meer gespoten.

De bouw van de centrale is begonnen in oktober 2018 en is afgerond in juli 2019.

24160 St. Médard d’Excideuil
Dordogne France

info@essendieras.fr

+33 (0)5 53 55 34 34