Home / Het Domein
v

Ontdek le
DOMAINE D'ESSENDIÉRAS
in de Dordogne

Domaine d'Essendiéras
hooggelegen in de Dordogne

Het Domein wordt gesierd met twee kastelen. Het jongste kasteel stamt uit de 19e eeuw en biedt uitzicht op de tuinen en het zwembad aan de voorzijde. Het andere kasteel stamt uit de 16e eeuw en is inmiddels volledig gerestaureerd.  In deze ambiance met origineel balken plafond, een schitterende open haard en plavuizen vloer kunnen onze gasten genieten van een heerlijk ontbijt. De twee kastelen vormen samen met de bijgebouwen een gesloten binnenplaats: een fantastisch middeleeuws decor.

Waar u ook kijkt; de doorkijkjes, vergezichten en schitterende kleuren in ieder jaargetijde geven u een blijvende herinnering aan le Domaine d’Essendiéras. Met de restauratie wordt zoveel mogelijk de oorspronkelijke functie van de gebouwen bewaard. Zo vindt u de originele stallen, de smidse, de timmerwerkplaats, de tabakszolder en ga zo maar door.

Een fijne omgeving om uw vakantie te vieren, een trouwfeest te houden of een seminar te organiseren.

De geschiedenis
van het domein

Op een van de hoogste heuvels van de Dordogne met een schitterend uitzicht over de vallei van de Isle, begrensd door de rivier de Loue en de Haut-Loue ligt ons Domaine d’Essendiéras.

Nadat wij het in 1999 in deplorabele staat overgenomen hebben, zijn we begonnen met de restauratie van dit fraaie franse cultuurgoed.

Ook de bedrijfseconomische dragers van het domein zijn door de eeuwen heen wisselend geweest. Werd er in de XIXe eeuw bijvoorbeeld tabak en wijn verbouwd; de oude tabakszolders in de bijgebouwen zijn nog steeds intact, zijn deze activiteiten na de eerste wereldoorlog door een gebrek aan personeel vervangen door een boerenbedrijf met vee en akkerbouw. De vorige eigenaar Sylvain Floirat heeft in de zestiger jaren vele bossen gekapt en van het domein één van de grootste appelboomgaarden van Europa gemaakt.Het totale landgoed heeft een oppervlakte van 360 ha en bestaat uit een 7-tal boerderijen met schuren, een tiental arbeiderswoningen en wordt in het centrum gedomineerd door een XVIe- en een XIXe-eeuws kasteel met bijgebouwen als stallen, schuren, beheerderswoningen, een groot park en een oranjerie. Van oudsher is het altijd een agrarisch domein geweest waar door de tijden heen zeer bekende Franse families vaak met een culturele of politieke achtergrond gewoond hebben…

Essendiéras
Solar Energy

Het domein functioneert als een klein dorpje, waarbij alle installaties en infrastructuur vanuit een oogpunt van duurzaamheid zijn aangelegd. Het landgoed beschikt over twee waterbronnen op meer dan 140 diepte welke het drinkwater voorzien. De tuinen en de golfbaan worden beregend vanuit de meertjes, die gedurende de winter op een natuurlijk wijze weer aangevuld worden. Al het afvalwater wordt door middel van 3 stations op het domein verwerkt. De wens om ook qua stroomvoorziening volledig zelfstandig te worden bestaat al sinds jaren en komt in 2019 uit.

24160 St. Médard d’Excideuil
Dordogne France

info@essendieras.fr

+33 (0)5 53 55 34 34